Rozmýšľate?

Chcete začať podnikať, ale netušíte, čo pre to musíte urobiť? V tomto minikurze si povieme ako a kde vybaviť živnosť a aké oznamovacie povinnosti sú s tým spojené. Ak máte už s týmto nejaké skúsenosti, podeľte sa o ne s tými, ktorí sa na tento krok ešte len chystajú pomocou komentárov. Vitajte!

(Od 1.10.2007 vošiel do platnosti nový Živnostenský zákon, ktorý zjednodušuje niektoré kroky.)

12 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Škoda, že to som o tomto nevedel keď som si ja vybavoval živnosť. Bol som z toho totalne dopleteny, kam mam vlastne ísť s tými kópiami. A tu to je všetko na jednej kope. Dobrý nápad!!!

Unknown povedal(a)...

ahojte, som na materskej dovolenke. našla som si prácu , kde mi ponúkli aby som pracovala na živnosť (je to asi pre nich fajn)vôbec ale neviem či sa mi to oplatí alebo kedy sa mi to oplatí a čo všetko si musím platit ked budem naďalej poberať materskú.a môžem vôbec? prosím poradte mi.....
dakujem michaela

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Michaela!

Neviem síce, o aký druh práce ide, v každom prípade ak sa rozhodneš prijať túto pracovnú ponuku, mala by si poznať výhody aj nevýhody "práce na živnosť".

V prvom rade je tu novela Zákonníka práce platná od 1.9.2007, ktorá presne určuje definíciu závislej práce. "Za závislú prácu, ktorá je vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, sa považuje výlučne osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, za mzdu alebo odmenu, v pracovnom čase, na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na jeho zodpovednosť a ide o výkon práce, ktorá pozostáva prevažne z opakovania určených činností." Závislou prácou teda nie je podnikanie. Zatiaľ neviem, ako sa bude kontrolovať spĺňanie tejto podmienky, pretože veľa ľudí takto pracuje, ale predpokladám, že nedodržanie zákona je postihnuteľné.

Základnou nevýhodou je menšia sociálno-právna ochrana, ktorú bežní zamestnanci majú. Spoločnosť ušetrí na odvodoch, ktoré by inak musela odvádzať za zamestnanca, odpadne jej administratíva. Zväčša sa výška odmeny odvíja od obratu, čo je výhodou, pretože potenciálna výška odmeny nie je limitovaná. Na druhej strane nemáš garantovaný príjem, nevzťahuje sa na teba zákon o minimálnej mzde, oficiálne nemáš nárok na dovolenku, príspevok na stravovanie, či pracovné voľno s náhradou mzdy pri prekážkach v práci. Ak sa napriek tomu rozhodneš prijať túto ponuku, živnostenský list a všetky prihlášky si vybavíš podľa postupu uvedenom na tejto stránke.

Predpokladám, že si na rodičovskej dovolenke (materská dovolenka trvá len 28 týždňov od nástupu na ňu). Tak či onak môžeš mať živnosť popri materskej aj rodičovskej dovolenky a o materské či rodičovský príspevok neprídeš, ani sa Ti nebude nijako krátiť. Rodičovský príspevok (poskytovaný do 3 rokov veku dieťaťa) sa kráti jedine v prípade, že začne dieťa navštevovať štátne zariadenie (škôlku).

Čo sa týka poistení, za ženy na materskej dovolenke platí poistné štát. Za poberateľa rodičovského príspevku zdravotné poistenie platí štát len ak úhrn príjmov neprekročí polovicu minimálnej mzdy, čo je pre tento rok 3.800,- Sk mesačne (45.600,-Sk za rok 2007). Takže ak budeš mať mesačný príjem vyšší ako tých 3.800,- Sk, budeš si musieť odvádzať zdravotné poistenie z minima, tzn. 1.064,- Sk (od 1.1.2008 to bude 1.134,- Sk).

Čo sa týka odvodov do Sociálnej poisťovne, od 1.8.2006 (ak si dobre pamätám) za poberateľov rodičovského príspevku už štát neplatí nemocenské poistenie. Takže pre Teba platí to isté ako pre všetkých. Pozri si časť "Sociálna poisťovňa" - ak by si ešte tento rok (2007) dosiahla príjem vyšší ako 91.200,- Sk, musela by si sa do 30.6.2008 prihlásiť na povinné platenie sociálneho poistenia. Ak budúci rok dosiahneš 97.200,- Sk (vždy 12 násobok min.mzdy), prihlásiš sa do 30.6.2009. Ak ale tieto sumy nedosiahneš, poistné do sociálnej poisťovne platiť nebudeš musieť. Môžeš sa prihlásiť na dobrovoľné poistenie nemocenského poistenia, čo je výhodou, keby si náhodou ochorela, alebo plánuješ ešte ďalšiu materskú. Aby si mala nárok na tieto dávky (nemocenské či materské), musíš byť min. 270 dní počas 2 rokov predtým nemocensky poistená. Takže to si premysli. Minimálny odvod na nemocenské poistenie je momentálne 357,-Sk (od októbra - 4,4% z min. mzdy), čo nie je veľa.

Dúfam, že Ti moja odpoveď pomôže a že Ťa neodradila. Prajem Ti úspešné rozhodovanie. Ak by si mala ďalšie otázky, kľudne sa ozvi.

S pozdravom

Jana

Anonymný povedal(a)...

Mám nehnutelnost - rodinný dom, ktorý neobývam. Oslovila ma firma S.R.O. ktorá by chcela využivať jednu miestnosť ako kancelárske priestory. Čo je potrebné okrem nájomnej zmluvy, zaregistrovania na daňovom úrade a čo v prípade ak nájomná cena bude symbolická?

Anonymný povedal(a)...

Neviem síce čo presne myslíte pod symbolickou cenou, isté je však to, že ak Váš príjem z prenájmu nepresiahne za rok 5 násobok životného minima (tzn. za rok 2007 5x4.980,-=24.900,-Sk; Za rok 2008 to bude 5x5.130,-Sk=25.650,-Sk) nebudete musieť podať daňové priznanie, prípadne ak DP podávate z iného titulu, tieto príjmy tam neuvediete. Ak výška príjmu túto sumu presiahne, uvediete len rozdiel. Na Vašom mieste by som sa ešte informovala na príslušnom mestskom úrade ohľadom dane z nehnuteľnosti, či netreba tento prenájom nahlásiť, pretože z predmetnej miestnosti sa stane nebytový priestor.

Anonymný povedal(a)...

Dobrý Deň, Mal by som záujem podnikať v predaji značkového oblečenia Adidas, Nike, Puma.Chcel by som sa informovať, kde nájdem potrebné informácie ohľadom licencie predaja značkového oblečenia, dodávaťeľov,aké podmienky si kladie výrobca týchto značiek.Ďakujem

Anonymný povedal(a)...

Je mi ľúto, ale odpoveď na túto otázku je mimo mojich vedomostí. Dotaz som napriek tomu publikovala v prípade, že by vedel odpovedať niektorý z čitateľov blogu.

Eda povedal(a)...

Ahojte, chcem sa opýtať, aký je rozdiel vo vybavovaní úradných dokladov, ak by chcel človek vykonávať prácu poradcu v poisťovni, na živnosť alebo len sa zaregistrovať na daňovom úrade?
Ďalšia otázka: nezamestnaný, ak vykonáva takúto prácu, kedy stratí podporu?
Ináč celý blog je fantastický a naozaj pomôže novým začínajúcim. Ďakujem.

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň!
Poisťovníctvo, sprostredkovanie poistenia aj poistné poradenstvo je vylúčené zo živnostenského zákona. Táto činnosť je tzv. činnosťou, ktorá nie je živnosťou ani podnikaním, na ktorú vydáva licenciu Ministerstvo financií a na základe tejto licencie sa zaregistrujete na daňovom úrade. Pokiaľ ste však evidovaná v evidencii nezamestnaných a poberáte podporu v nezamestnanosti, jedinou možnosťou ako o tento post neprísť je Dohoda o vykonaní práce alebo Dohoda o pracovnej činnosti, z ktorej výška odmeny (bez odpočítania dane z príjmov) nepresiahne 3.200,-Sk za mesiac.
Prajem Vám veľa šťastia v rozhodovaní.
Jana

Anonymný povedal(a)...

dobry den!

mam plan poskytovat na zivnost prekladatelske sluzby, casom mozno zalozit vlastnu prekladatelsku agenturu. ale! i ked tento web je skutocne napomocny pri organizacii ZL ako takeho, stale mam pocit, nemam ani sajnu o tom, ako take podnikanie vyzera v reali. konkretne myslim:

1.ako a kedy rozlisit ci byt alebo nebyt platcom dph v spominani s prekladatelskou cinnostou na ZL?
2.ak som platcom DPH, ake vysoke odvody realne platim?
3.co vsetko sa da odpisat z nakladov na podnikatelsku cinnost prekladatela?
4. ak mam ponuku pspolupracovat s prekladatelskou agenturou a vlastnim ZL, je lepsie byt ci nebyt platcom dph?

dakujem pekne za vasu odpoved i pomoc.

Lucia

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň Lucia!
Tento web sa zatiaľ nevenuje otázke DPH, pretože bol pôvodne určený pre maličkých začínajúcich podnikateľov pre úplný začiatok, ale pretože mám v pláne ďalej ho rozvíjať, určite v budúcnosti venujem jednu kapitolku aj DPH. V každom prípade sa teraz budem snažiť odpovedať na všetky Vaše otázky:
1. Registráciu na platiteľa DPH rozlišujeme na povinnú a nepovinnú. Zaregistrovať sa na povinného platiteľa DPH by ste bola povinná vtedy, keby ste 12 za sebou nasledujúcich mesiacov dosiahla obrat 1.500.000 Sk. Vtedy by ste bola povinná zaregistrovať sa najneskôr do 20. dňa kalendárneho mesiaca dasledujúceho po mesiaci, v ktorom by ste dosiahli tento obrat. Zákon však umožňuje aj nepovinnú registráciu. O dobrovoľnú registráciu môžete požiadať aj vtedy ak ste ešte neuskutočnila žiadne zdaniteľné obchody, ale napríklad budete poskytovať služby len platiteľom DPH a teda v prípade, že by ste aj Vy boli platiteľom, mohli by si Vami navýšenú DPH uplatniť.
2. Registrácia na DPH nemá vplyv na platenie odvodov. Za výšku príjmov či základ dane by sa však považovali príjmy a výdavky bez DPH.
3. Ako prekladateľ by ste si do výdavkov mohli uplatniť napríklad: kancelársky nábytok, kancelársku techniku (počítač, telefón, fax, diktafón atď.), kancelárske potreby (papier, perá a pod.), odbornú literatúru (slovníky, gramatické príručky a pod.), služobné cesty atď., teda všetky Vaše výdavky súvisiace s dosiahnutím, zabezpečením a udržaním zisku.
4. Pokiaľ by ste spolupracovali len s agentúrami, ktoré sú platiteľmi DPH a silou mocou by trvali na tom, aby ste ňou boli aj vy, asi by Vám nič iné nezostalo, len sa zaregistrovať. Predpokladám však, že ako prekladateľka budete poskytovať svoje služby aj bežným občanom a iným neplatiteľom DPH. V tom prípade by to pre Vás nebolo vhodné, pretože ako platiteľ DPH musíte navýšiť svoju cenu o DPH, čím by ste svoje služby predražila. A predpokladám, že ani pre prekladateľskú agentúru by Vaše služby nedosiahli až taký finančný objem, aby na tom museli trvať. Nehovoriac o tom, že by ste museli každý štvrťrok podávať daňové priznanie a odvádzať DPH štátu. Ďalšou nevýhodou by pre Vás bolo, že ako neplatiteľ DPH si môžete v prípade potreby uplatniť paušálne výdavky (40%), čo by ste ako platiteľ nemohla.Teda registrácia na DPH by bola pre Vás viac ako nevýhodná.
Držím Vám palce vo Vašom podnikaní a prajem veľa šťastia.
Jana

Anonymný povedal(a)...

Ahoj, nieco o podnikani som nasla aj na stranke o ekonomike www.euroekonom.sk. U vas je ale viacej praktickych rad. Dakujem vam. Natka

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.