Daň z pridanej hodnoty

UPOZORNENIE!
Ak ste začínajúci podnikateľ a dobrovoľne ste sa neregistrovali na Daňovom úrade na platiteľa DPH, v žiadnom prípade na svojich faktúrach ani príjmových či iných dokladoch DPH neuvádzajte! Takáto neoprávnene uvedená DPH by spôsobila problémy nie len vám, ale aj vašim odberateľom.

Povinnosť registrovať sa budete mať až keď za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov dosiahnete obrat 1.500.000 Sk (od 1.1.2009 bude zmena!)

Daň z pridanej hodnoty, skrátene DPH, je v súčasnosti vo svete základný typ univerzálnej nepriamej dane a jeden z hlavných príjmov štátneho rozpočtu.
Daň funguje tak, že konečný spotrebiteľ daň predpísanú pre daný výrobok/službu zaplatí v cene výrobku, ale daň štátu v konečnom dôsledku "zaňho" odvedú všetci "členovia" distribučného kanála prostredníctvom pomerne premysleného systému platieb, ktorý zabezpečuje, že daň bude naozaj zaplatená za každý tovar/služby, ktorého sa týka.
Ak napríklad konečný spotrebiteľ kúpi u maloobchodníka televízor za 30 000 SKK (vrátane DPH 20 %, teda 5000 SKK), tak uvedených 5000 SKK fyzicky zaplatí konečný spotrebiteľ maloobchodníkovi, ale do štátneho rozpočtu túto sumu (5000) fyzicky odvedú v konečnom dôsledku spolu členovia distribučného kanála (napríklad výrobca + veľkoobchodník + maloobchodník) rozličnými predpísanými platbami.
Pri zjednodušenom pohľade sa touto daňou v konečnom dôsledku vždy zaťažuje hodnota (teda cena), o ktorú každý jednotlivý člen distribučného kanála zvýšil hodnotu (teda cenu), ktorú zaplatil predchádzajúcemu členovi distribučného kanála (napríklad veľkoobchodník maloobchodníkovi, keď mu predal daný televízor). Odtiaľ pochádza názov "daň z pridanej hodnoty".
Výška DPH spravidla závisí od výrobku/služby, na ktorý/-ú sa vzťahuje. Na Slovensku v súčasnosti (2007) činí v zásade 19 %, ale na lieky sa vzťahuje 10 %. V iných krajinách existuje často aj tri a viac sadzieb DPH.

Žiadne komentáre:

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.