Podnikanie - zmeny od 1.10.2007

Od 1. 10. 2007 vstúpili do platnosti niektoré zmeny, ktoré zjednodušujú proces zakladania živnosti. Nie je už potrebné osobne sa prihlasovať na všetky úrady. Všetko sa vybaví na jednom mieste. Zmenila sa aj výška poplatkov.

Celé vybavenie živnosti prebieha už iba na živnostenskom úrade. Živnostenský úrad sám zabezpečí registráciu živnostníka na daňovom úrade a v zdravotnej poisťovni. Tiež výpis z registra trestov pre žiadateľa zabezpečí samotný živnostenský úrad a to bezplatne.

Pripomínam, že rovnako ako doteraz, živnostník v prvom roku podnikania nemá povinnosť prihlasovať sa na platbu odvodov do sociálnej poisťovne. Avšak môže sa ísť prihlásiť dobrovoľne.

Menia sa tiež poplatky za vystavenie živnostenského listu. Poplatok za vystavenie živnostenského listu sa mení z 1000 SK iba na 100 SK. K tomu sa navyše po novom platí poplatok 100 SK za každý jeden predmet podnikania.

Zmena nastala aj v podmienkach pre získanie remeselnej živnosti, ku ktorej po novom už nie je potrebná prax.

Tieto zmeny výrazne zjednodušujú a urýchľujú proces založenia živnosti. Všetko potrebné sa teraz vybaví naraz na jedinom mieste.


Zdroj: www.mojepodnikanie.sk

Žiadne komentáre:

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.